Sekaranglah Waktunya Menjadi Umat yang Satu

MUSTANIR.net – Sudah seratus tahun kita hidup tanpa khilafah, padahal secara syar’i kaum Muslim tak boleh hidup tanpa ada baiat di pundak khalifah lebih dari tiga hari saja. Apakah dosa kita kurang banyak sehingga masih abai saja akan fardhu kifayah menegakkan khilafah?

Sudah seratus tahun kita hidup tanpa khilafah, padahal Allah subḥānahu wa taʿālā mewajibkan kita udkhulu fis silmii kaaffaah (masuklah ke dalam Islam secara totalitas). Apakah kita mengira Islam rahmatan lil ‘alamin akan tercapai bila kita menerapkan syariah Islam setengah-setengah?

Sudah seratus tahun kita hidup tanpa khilafah, padahal Rasulullah ﷺ menegaskan khalifah adalah junnah (perisai/pelindung). Apakah kita kurang sengsara apa diperbudak kafir penjajah melalui sistem kufur demokrasinya?

Sudah seratus tahun kita hidup terpecah belah lebih dari 57 negara bangsa, padahal Islam mewajibkan hanya bernaung di bawah satu khalifah saja untuk Muslimin sedunia.

Cukup! Seratus tahun tanpa khilafah sudah terlalu lama. Saatnya kaum Muslim bangkit membuang sistem kufur jebakan penjajah seraya berjuang menegakkan khilafah warisan Rasulillah dan para khalifah rasyidah!

It is time to be one ummah, sekaranglah waktunya untuk menjadi umat yang satu di bawah naungan khilafah ‘ala minhajin nubuwwah.

Allahu Akbar! []

Sumber: Joko Prasetyo, Jurnalis

About Author

Categories